Arapgir’de Her Yıl Reyhan Ekimi Gerçekleştiriliyor
Arapgir’de her yıl haziran ayında belediye ve çiftçiler tarafından 500 dekar alanda reyhan ekimi gerçekleştiriliyor. Sezonda 4 kez hasat edilen reyhanda, bu yıl yaş olarak 2 bin 500, kuru olarak ise yaklaşık 100 ton rekolte bekleniyor. İlçede kurulan işleme tesisinde çay, reçel, baharat, şerbet, gazoz ve sabun yapımında kullanılan reyhanın ilçe ve kent ekonomisine katkısının artırılması hedefleniyor.
Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu:
Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, insan sağlığına birçok olumlu etkisi bulunan reyhanın farklı alanlarda kullanıldığını söyledi. Üreticilerin 2015’ten bu yana alım garantili ekim yaptığını, yılda 4 kez hasat gerçekleştirildiğini belirten Cömertoğlu, Türkiye’de reyhanın çay, reçel, baharat gibi birçok alanda kullanıldığını ve Arapgir’in bu alanda öncü olduğunu dile getirdi.
Cömertoğlu, ilçenin doğasından dolayı reyhanın daha da aromalı olduğunu belirtirken, çiftçilerin üretimde emek verdiğini ve her geçen gün ürün yelpazesinin genişlediğini vurguladı. Reyhanın kilogram fiyatının 1500 lira olduğunu belirten Cömertoğlu, bu yıl yaşanan olumsuz hava koşullarının üretimi etkilediğini ancak üretim kapasitesini artırmayı hedeflediklerini aktardı.
Pazarı Genişleyen Reyhan Ürünleri
Cömertoğlu, reyhanın yurt içinde olduğu gibi yurt dışından da talep gördüğünü belirterek, Japonya, Almanya, İngiltere, Amerika ve Avrupa ülkelerinden gelen taleplerin arttığını söyledi. Reyhanın içecek sektöründe, tatlı sektöründe, baharat sektöründe ve kozmetik sektöründe sıkça kullanıldığını belirten Cömertoğlu, Arapgir’de reyhanın önemli bir gelir kaynağı haline geldiğini ifade etti.