Yapay zeka patlamasını başlatan Microsoft-OpenAI ortaklığı çatırdamaya başladı

Microsoft ve OpenAI İlişkisi: Ortaklık Çatırdıyor mu?

2015 yılında kurulan ama uzun bir süre ürün ortaya koymadan varlığını sürdüren OpenAI, dış destekle ayakta kalmayı başardı. Bu destekte en büyük rolü oynayan şirket ise Microsoft oldu. Microsoft CEO’su Satya Nadella, OpenAI’daki yapay zeka uzmanlarının potansiyeline güvenerek yıllar önce bu girişime yatırım yaptı. Ve ChatGPT’nin başarısıyla Microsoft, bu yatırımın karşılığını fazlasıyla aldı.

Şimdiye kadar her zaman başarılarıyla konuşulan bu ortaklık, son günlerde değişmeye başladı gibi gözüküyor. İçeriden gelen bilgilere göre, Microsoft ile OpenAI arasında gerilim yaşanıyor. Wall Street Journal’ın haberine göre Satya Nadella ile Sam Altman arasındaki ilişki zedeleniyor.

Microsoft ve OpenAI Artık Ayrı Yollarda

İki şirket arasındaki gerilimin temel nedenlerinden biri, artık kendi yolunda ilerlemeye başlamaları. OpenAI, yeni gelir modelleri oluşturarak artık Microsoft’a eskisi kadar bağımlı değil. Microsoft ise OpenAI’nin teknolojilerini kullanarak kendi yapay zeka alanını geliştirdi. Bu alanda Copilot adlı yapay zeka modeli, ChatGPT’nin önemli bir rakibi olabilir. Microsoft, Copilot’i geliştirmek için başka yapay zeka şirketlerinden destek almaya başladı.

İki şirketin birbirine duyduğu ihtiyaç azalınca, anlaşmazlıklar da artıyor. Nadella ve Altman arasındaki anlaşmazlıkların büyüdüğü ve orta yol bulmakta zorlandıkları ifade ediliyor. Bu durum, ileride karşı karşıya gelebilecekleri mahkeme süreçlerine dahi yol açabilir.

OpenAI’ın en gelişmiş modellerini kendisine saklaması ihtimali, gerçekleşme olasılığı yüksek olan senaryolardan biri. Bu durum, şimdiden tartışmalara neden olmuş durumda. Eğer bu geçiş gerçekleşirse, Microsoft OpenAI’ın en üst düzey modellerine erişemeyecek. OpenAI’ın en son modelini Microsoft ile paylaşmaması, gerilimi artırıyor.

OpenAI’ın yeni modellerini paylaşmayı bırakabilmesi için GPT’nin insan seviyesinde zeka geliştirmesi gerekiyor. Bu konuda iki şirket arasındaki fikir ayrılıkları büyük. Ancak her iki şirket de bir süre daha birlikte hareket etmek zorunda kalabilir, çünkü ayrılmanın maliyeti oldukça yüksek olabilir.

Sonuç olarak Microsoft ve OpenAI arasındaki ilişki, bir zamanlar verimli bir ortaklık olarak başlamış olsa da, şu an menfaat çatışmasına dönüşmüş gibi görünüyor. Bu durum, ilerleyen günlerde nasıl bir sonuç doğuracak, merak konusu.

Related Posts

iOS 26 çıplaklık algıladığında kamerayı kapatacak

Apple’ın yeni işletim sistemi güncellemesi iOS 26, FaceTime kullanıcılarını doğrudan etkileyen yeni bir güvenlik özelliğiyle geliyor. Geliştirici betasında keşfedilen bu özelliğe göre, lamerada çıplaklık algılanması halinde hem görüntüyü hem de sesi otomatik olarak durduruyor.

Türkler kapış kapış aldı: Avrupa’da gözden düşen marka bizde rekor kırdı

ABD merkezli elektrikli araç üreticisi Tesla, 2025’in ilk yarısında Avrupa genelinde satışlarını artırmakta zorlanırken, Türkiye’de ise tam tersi bir başarı grafiği çizdi.

iPad’inizi daha faydalı kullanırsınız?

Apple, iPad’leri başlangıçta daha çok içerik tüketimine yönelik cihazlar olarak konumlandırsa da, zamanla bu cihazları kişisel, iş ve eğitim kullanımına uygun, çeşitli görevleri yerine getirebilen birer bilgisayara dönüştürdü. Dahili Notlar, Takvim …

Köpek balıkları ters çevirdiğinizde donuyor

Sevdiğiniz doğa belgeselini izlediğinizi hayal edin. Yırtıcı saklandığı yerden birden hücum ediyor, ağzı alabildiğine açık ve av … birden gevşiyor. Ölü gibi görünüyor.

Güneş gözlüğünde camın rengi önemli: Hangisi daha iyi?

Güneş gözlüğü seçerken çoğu insan stilini ön planda tutar, ancak planladığınız aktivitelere göre camın rengi ve kararması çok daha önemli. Renkli camlar eğlenceli görünebilir, ancak aynı zamanda işlevsel bir amaca hizmet ederler. Doğru seçimle, ışık yansımasını ve parlaklığı azaltabilir, aynı zamanda renk algısını ve netliği artırabilirsiniz; hem de hava koşullarına göre.

Instagram’a çok konuşulacak 9 yeni özellik

Popüler sosyal medya platformu Instagram, kullanıcı deneyimini yeniden şekillendiren yeni özelliklerle gündemde. Çoklu profil fotoğrafı, 3:4 görsel desteği, aylık performans özeti, Spotify entegrasyonu gibi dikkat çeken yenilikler, hem bireysel kullanıcılar hem de içerik üreticileri için önemli değişiklikler getiriyor. İşte tüm ayrıntılar…