Uyku Sağlığı Trafik Güvenliğini Tehdit Ediyor

Uykusuzluk Trafik Kazalarına Neden Olabilir

Gece nefes alamamak, gündüz kazaya yol açıyor

Prof. Dr. Mehmet Karadağ:

“Uyku sırasında nefes alıp veremeyen kişi sadece uykusuz kalmaz, beyni, kalbi, tüm organları beslenemez. Bu da trafik kazalarına, iş kazalarına kadar pek çok riski doğurur”

“Uyku bozukluğu tanısı konmamış bir kişi, trafikte ya da işyerinde ciddi kazalara neden olabilir”

“Uyku apnesi olanların yüzde 90’ı tanı almamış durumda”

ANTALYA – Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Karadağ, uyku sağlığının hem bireysel hem toplumsal sağlık açısından kritik olduğunu belirtti. Uyku sırasında nefes alıp veremeyen kişi sadece uykusuz kalmaz, beyni, kalbi, tüm organları beslenemez. Bu durumun trafik kazalarına, iş kazalarına kadar pek çok riski beraberinde getirdiğini vurguladı.

10. Uluslararası Katılımlı Akciğer Sağlığı Kongresi (UASK), solunum hastalıkları, tütün bağımlılığı, akciğer kanseri, yapay zeka destekli tanı yöntemleri ve uyku sağlığı gibi konuları ele aldı.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Karadağ, uyku sağlığının dünya genelinde yeterince önemsenmediğine dikkat çekerek, her yıl 70’ten fazla ülkede düzenlenen Dünya Uyku Günü etkinliklerinin bu konuya farkındalık sağlamak amacıyla yapıldığını söyledi. Uyku sağlığının sadece dinlenme değil, aynı zamanda fiziksel ve psikolojik sağlığın korunması için önemli olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Mehmet Karadağ, dünyada 85 farklı uyku bozukluğunun tanımlandığını belirterek, en yaygın olanın uyku apnesi olduğunu ve bu durumun beyin ve diğer organların oksijen alımını etkilediğini ifade etti.

Uyku apnesi artık sürücü belgesi için yasal değerlendirme kriteri haline geldi. Karadağ, uyku bozukluğu olan kişilerin trafik güvenliği açısından ciddi risk oluşturduğunu ve bu nedenle yeterli bilincin oluşturulması gerektiğini belirtti.

Uyku sağlığının obezite ve hipertansiyon gibi rahatsızlıklarla ilişkili olduğunu söyleyen Karadağ, uyku düzensizliğinin uzun vadede ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurguladı. Uykunun genel sağlık açısından önemli bir faktör olduğunu ve hayat kalitesi üzerinde belirleyici bir rol oynadığını ifade etti.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / BEGÜM AKSOY – Sağlık

Related Posts

Bakanlık yeni liste yayınladı: Milyonlarca insana sucuk, köfte diye neler yedirdikleri açıklandı

Bakanlık yeni liste yayınladı: Milyonlarca insana sucuk, köfte diye neler yedirdikleri açıklandı

Pişirmek, yiyeceklerdeki vitaminleri öldürüyor mu?

Pişirmek, yiyeceklerdeki vitaminleri öldürüyor mu?

Bakanlık açıkladı: 5 milyon kişinin yüzde 35’i fazla kilolu

Sağlık Bakanlığı, ‘İdeal Kilonu Öğren Sağlıklı Yaşa’ kampanyasının altıncı haftası sonunda 4 milyon 923 bin 302 kişinin boy ve kilo ölçümlerinin gerçekleştirildiğini, yaklaşık yüzde 35’inin fazla kilolu ve yüzde 26’sının obez aralığında olduğunu açıkladı.

Oldukça zararsız görünen bu belirti karaciğerin aslında tehlikede olduğunu bağırıyor!

Son yıllarda dünya genelinde hem alkole bağlı hem de alkole bağlı olmayan karaciğer hastalıklarında dikkat çeken bir artış yaşanıyor. En yaygın ve çoğu kişinin göz ardı ettiği ilk uyarı ise: vücutta su tutulması.

Türkiye şişmanlıyor mu? 3,5 milyon kişilik ölçümden çarpıcı sonuçlar

Sağlık Bakanlığı’nın ülke genelinde hayata geçirdiği ‘İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa’ kampanyasının ilk 5 haftasında ölçüm yapılan 3 milyon 572 bin 436 kişiden 2 milyon 221 bin 201 kişinin vücut kitle indeksi ‘normal’ kilo aralığının üzerinde çıktı. Ölçüm yapılanların yaklaşık yüzde 5’inin ‘zayıf’, yüzde 32’sinin ‘normal’, yüzde 35’inin fazla kilolu, yüzde 28’inin ‘obez’ aralığında olduğu; erkeklerde ‘fazla kiloluluk’, kadınlarda ise ‘obezite’ oranının fazla olduğu belirlendi.

Ülkeler alarma geçti! 10 kişiden 9’una bulaşıyor

Ülkeleri alarma geçiren virüs 1990’dan bu yana ilk kez bu kadar artış gösterdi. Tedbir alınmasa rağmen 10 kişiden 9’una bulaşabilir.