Topraktaki mikroplastikleri biyolojik olarak parçalayabilen mantar türleri tespit edildi

İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevcan Aydın, toprakta bulunan mikroplastikleri biyolojik olarak parçalayabilen ve bunları besin olarak tüketen 7 farklı mantar türü tespit ettiklerini bildirdi.

5 milimetreden küçük plastik parçaları olarak tanımlanan mikroplastikler, su yoluyla tarım alanlarına taşınabiliyor ve uzun vadede toprağın yapısını bozma riski teşkil ediyor.

Tarımsal alanlardaki mikroplastik varlığıyla mücadele amacıyla “Topraklardaki mikroplastik kirliliğinin giderimine yönelik biyoteknolojik uygulamalarla tasarlanan biyoremediasyon metotlarının geliştirilmesi” başlıklı TÜBİTAK 1001 projesi yürüten İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevcan Aydın, mikroplastiklerin topraktaki biyoçeşitliliğin azalmasına ve toprakta yaşayan canlı türlerinin ölmesine neden olduğunu söyledi.

Mikroplastiklerin besin zinciri yoluyla insan vücuduna kadar ulaşabildiğini belirten Aydın, “(Mikroplastikler) Bizim için zararlı patojen türlerinin ve hastalık yapıcı organizmanın artmasına sebep oluyor. Toprakta yetişen bitkiler, kökleri aracılığıyla mikroplastikleri alıyorlar. Bu bitkileri tüketen hayvanlar ve insanlar aracılığıyla da mikroplastik insan vücuduna taşınmış oluyor. Özellikle tarım arazilerindeki mikroplastik birikimini kontrol altına almak, insanlarda oluşabilecek mikroplastik yükünü azaltmak açısından büyük önem taşıyor.” dedi.

Atık su arıtma tesisleri bu kirleticiye göre dizayn edilmediği için hem bu tesislerin çıkışındaki suda hem de çamurda yüksek oranda mikroplastik bulunduğuna işaret eden Aydın, tarımsal alanlarda sulama için kullanılan bu su ve gübre olarak kullanılan çamur nedeniyle toprağa yüksek miktarda mikroplastik karıştığını anlattı.

“Tarım arazilerinde, okyanuslardakinden 4 ila 24 kat daha fazla mikroplastik var”

Topraklardaki mikroplastiklerin çevreyi sucul alanlardaki mikroplastiklerden çok daha fazla etkilediğine dikkati çeken Aydın, Birleşmiş Milletler (BM) verilerine atıfta bulunarak özellikle tarım arazilerinde, okyanuslardakinden 4 ila 24 kat daha fazla mikroplastiğin bulunduğu ve insan vücuduna giren mikroplastiklerin büyük kısmının topraklardaki mikroplastiklerden kaynaklandığı bilgisini paylaştı.

Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Arıtılmış atık sularla sulanmış, mikroplastiğin yoğun olduğu bir tarım alanı seçtik ve bu topraklardan farklı metotlarla mantarlar izole ettik, 10 tanesini denedik. Tabii mikroplastiğin de farklı türleri var. Özellikle polietilen gibi zor parçalanan mikroplastik türlerinde parçalamasını denedik ve şu aşamada 7 mantar türünün başarılı olduğu ortaya çıktı. Mikroplastiklerin parçalanmasında yüzde 35’in üzerinde başarı elde ettik. Literatür tarandığında, bu 7 mantar türünün daha önce plastik giderme kapasitesiyle raporlanmadığı görülüyor. Özellikle polietilen gibi parçalanması zor bir plastiği ilk kez giderdiğini belirlediğimiz türler bulunuyor. Bu nedenle söz konusu türlerin her biri bizim için oldukça özgün.”

Mantarlar arasında literatürde henüz tanımlanmamış ve kendileri tarafından isimlendirilecek yeni türlerin de mevcut olduğunu aktaran Aydın, özellikle mikroplastik kirliliğine sahip topraklardan örnekler aldıkları için bu ortamlarda yaşayan ve daha önce bilinmeyen türlerle karşılaşma olasılığının arttığını ve araştırma sürecinde yeni türlere rastladıklarını söyledi.

Projenin 3 aşamadan oluştuğundan bahseden Aydın, ilk aşamada mantarları izole ettiklerini ve laboratuvardaki küçük mikrokozmoz şişelerinde farklı plastik türlerine karşı etkinliklerini test ettiklerini, burada başarılı olan mantar türlerinin ikinci aşamada kontrollü koşulların sağlandığı serada deneneceğini, son aşamadaysa bu mantarların Diyarbakır’da seçilen bir arazide uygulanarak nihai etkinliğinin değerlendirileceğini kaydetti.

“Hem sera hem de arazi çalışmalarında deneyeceğiz”

Temel amaçlarının tespit ettikleri mantarların tarımsal alanlarda yaygın şekilde kullanılmasını sağlamak olduğunu vurgulayan Aydın, “Projenin en önemli noktalarından biri hem sera hem de arazi çalışmalarında bu türleri deneyecek olmamız çünkü biz laboratuvar koşullarında deniyoruz, ortamımızı ayarlayabiliyoruz. O yüzden giderim çok yüksek oluyor ama biz bunun doğal ortamlarda da sürdürülebilir olmasını amaçlıyoruz.” şeklinde konuştu.

Seçtikleri mantarların sadece mikroplastiği parçalamakla kalmayıp topraktaki biyoçeşitliliği de artırdığına dikkati çeken Aydın, sera ve arazi çalışmalarıyla bunların çiftçiler ve ziraatçiler tarafından kolay kullanımına yönelik solüsyonlar hazırlamayı planladıklarını bildirdi.

Dünyada yapılan benzer araştırmaların özellikle bakteriler odağında olduğunun ve ilk kez mantarlar ve algler gibi ökaryotik canlıların mikroplastikleri parçalamasıyla ilgili bir çalışmayı kendilerinin hayata geçirdiğinin altını çizen Aydın, “Dünyadaki çalışmaların etkinliği sadece laboratuvar ortamında test edilirken, biz araştırma kapsamında yapacağımız arazi uygulamasıyla, laboratuvar ortamında mantarlarla elde ettiğimiz başarının gerçek hayattaki karşılığını görebileceğiz.” ifadelerini kullandı. (AA)


 

Günün öne çıkan haberleri…

TIKLAYIN – İmamoğlu, “Akın Gürlek” ve “bilirkişi” soruşturmalarından ifade veriyor

TIKLAYIN – Hasan Cemal | Bugünün dünyası, bugünün Türkiyesi beni korkutuyor

TIKLAYIN – Bakan Şimşek açıkladı: 2025’te dezenflasyonda dört temel husus

İMO Ankara Şube’den çarpıcı Kartalkaya raporu: Otelde tek yangın merdiveni var, o da yönetmeliğe aykırı!

TIKLAYIN -Alvaro Morata Galatasaray için geliyor; işte anlaşma detayları!

Related Posts

iPad’inizi daha faydalı kullanırsınız?

Apple, iPad’leri başlangıçta daha çok içerik tüketimine yönelik cihazlar olarak konumlandırsa da, zamanla bu cihazları kişisel, iş ve eğitim kullanımına uygun, çeşitli görevleri yerine getirebilen birer bilgisayara dönüştürdü. Dahili Notlar, Takvim …

Köpek balıkları ters çevirdiğinizde donuyor

Sevdiğiniz doğa belgeselini izlediğinizi hayal edin. Yırtıcı saklandığı yerden birden hücum ediyor, ağzı alabildiğine açık ve av … birden gevşiyor. Ölü gibi görünüyor.

Güneş gözlüğünde camın rengi önemli: Hangisi daha iyi?

Güneş gözlüğü seçerken çoğu insan stilini ön planda tutar, ancak planladığınız aktivitelere göre camın rengi ve kararması çok daha önemli. Renkli camlar eğlenceli görünebilir, ancak aynı zamanda işlevsel bir amaca hizmet ederler. Doğru seçimle, ışık yansımasını ve parlaklığı azaltabilir, aynı zamanda renk algısını ve netliği artırabilirsiniz; hem de hava koşullarına göre.

Instagram’a çok konuşulacak 9 yeni özellik

Popüler sosyal medya platformu Instagram, kullanıcı deneyimini yeniden şekillendiren yeni özelliklerle gündemde. Çoklu profil fotoğrafı, 3:4 görsel desteği, aylık performans özeti, Spotify entegrasyonu gibi dikkat çeken yenilikler, hem bireysel kullanıcılar hem de içerik üreticileri için önemli değişiklikler getiriyor. İşte tüm ayrıntılar…

Beynin sır perdesi aralanıyor… İşin uzmanları anlatıyor

İnsan beyni, hayal ile gerçek arasındaki farkı ayırt etme konusunda bilim dünyasını şaşırtan bir yeteneğe sahip. Neuron dergisinde yayımlanan çığır açan bir çalışma, beynin bu karmaşık süreci belirli bir bölgedeki aktivite düzeyleriyle çözdüğünü …

Apple’ın yeni ürünleri iOS 26 betasında ortaya çıktı

Apple’ın henüz tanıtmadığı ancak iOS 26 betasında ortaya çıkan ürünler, daha önce çıkacağı söylenen cihazlarla eşleşiyor.