Pişirmek, yiyeceklerdeki vitaminleri öldürüyor mu?

 

Çiğ sebzelerin besleyici değeri genellikle daha yüksektir, ancak pişirmek bazı vitamin ve mineralleri kaybetmesine neden olabilir ancak emilimlerini arttırabilir. Hangi sebzelerin çiğ tüketilmesi daha iyi hangilerinin pişirilmesi gerektiği konusunda bir rehber sunuyoruz.

Pişirme işlemi genellikle sebzelerin besin değerini azaltır, özellikle suyu çözünür vitaminler ve mineraller için geçerli olabilir, bu nedenle suyunu da tüketerek çözülebilirler. Ancak suyunu dökerken bu vitaminler kaybolabilir.

Lahana, brokoli, ıspanak, bezelye gibi sebzeler, C vitamini ve B vitaminleri bakımından zengin olan sebzelerdir. Bu vitaminler ısının etkisiyle parçalanabilir, bu nedenle C ve B vitaminleri açısından zengin sebzeleri az su ve hafif bir şekilde pişirmek en iyisidir.

Tere, biber, ıspanak, domates ve marul gibi sebzeler çiğ olarak tüketildiğinde C vitamini ve B vitaminleri bakımından zengin olabilir. Dengeli bir beslenme bu vitaminleri sağlayabilir.

Hangi sebzeler pişirilirken daha besleyici hale gelir?

Havuç, bal kabağı, tatlı patates gibi sebzeler pişirildiğinde besleyici olabilir çünkü pişirme işlemi hücre yapısını bozar ve besin öğelerinin emilimini artırabilir.

Bazı dezavantajları olmasına rağmen pişme işlemi sebzelerin lezzetini artırabilir ve bu da daha fazla tüketmeyi teşvik edebilir.

İpucu: Sebzeleri doğrayın

Sebzeleri ince ince doğramak, çiğ halde tüketildiklerinde daha lezzetli olmalarını sağlayabilir.

Çiğ beslenme diyetleri hakkında

Çiğ beslenme diyetleri, son yıllarda popülerlik kazanan bir beslenme trendidir. Ancak protein, B12 vitamini ve demir gibi önemli besin öğelerini yeterli miktarda almak zor olabilir.

Çiğ yiyeceklerin hızlı ve basit bir şekilde hazırlanabilmesi avantaj sağlar.

Bu makale ilk olarak Ağustos 2019’da BBC Food’da yayımlandı.

Related Posts

Bakanlık açıkladı: 5 milyon kişinin yüzde 35’i fazla kilolu

Sağlık Bakanlığı, ‘İdeal Kilonu Öğren Sağlıklı Yaşa’ kampanyasının altıncı haftası sonunda 4 milyon 923 bin 302 kişinin boy ve kilo ölçümlerinin gerçekleştirildiğini, yaklaşık yüzde 35’inin fazla kilolu ve yüzde 26’sının obez aralığında olduğunu açıkladı.

Oldukça zararsız görünen bu belirti karaciğerin aslında tehlikede olduğunu bağırıyor!

Son yıllarda dünya genelinde hem alkole bağlı hem de alkole bağlı olmayan karaciğer hastalıklarında dikkat çeken bir artış yaşanıyor. En yaygın ve çoğu kişinin göz ardı ettiği ilk uyarı ise: vücutta su tutulması.

Türkiye şişmanlıyor mu? 3,5 milyon kişilik ölçümden çarpıcı sonuçlar

Sağlık Bakanlığı’nın ülke genelinde hayata geçirdiği ‘İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa’ kampanyasının ilk 5 haftasında ölçüm yapılan 3 milyon 572 bin 436 kişiden 2 milyon 221 bin 201 kişinin vücut kitle indeksi ‘normal’ kilo aralığının üzerinde çıktı. Ölçüm yapılanların yaklaşık yüzde 5’inin ‘zayıf’, yüzde 32’sinin ‘normal’, yüzde 35’inin fazla kilolu, yüzde 28’inin ‘obez’ aralığında olduğu; erkeklerde ‘fazla kiloluluk’, kadınlarda ise ‘obezite’ oranının fazla olduğu belirlendi.

Ülkeler alarma geçti! 10 kişiden 9’una bulaşıyor

Ülkeleri alarma geçiren virüs 1990’dan bu yana ilk kez bu kadar artış gösterdi. Tedbir alınmasa rağmen 10 kişiden 9’una bulaşabilir.

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’ndan Yanık Merkezi Açıklaması

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, 29 Mayıs 2025 Perşembe günü, Ankara’nın Kızılcahamam ilçesinde düzenlenen “Bölgemizde Pediatrik ve Erişkin Yanıklar ve Önleme Kongresi”ne katılım gösterdi.

Ağızdan nefes almak sadece boğazı kurutmuyor! Dişleri de çürütüyormuş, iki kat riskli

Diş hekimleri, iyi niyetli alışkanlıkların bile zamanla dişlerinize ve diş etlerinize zarar verebileceğini söylüyor. Çok sert fırçalamaktan dişlerinizi bir araç olarak kullanmaya kadar, bu küçük yanlış adımlar ileride daha büyük sorunlara yol açabiliyor. Diş hekimliği uzmanları farkında olmadan bile yaptığınız ve ağız sağlığınıza zarar verebilecek alışkanlıklar hakkında uyarıyor.