Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) nedir, nasıl bulaşır? Sağlık Bakanlığı KKKA hastalığı belirtileri ve korunma yöntemleri

“`html

Sivas’a bağlı Koyulhisar ilçesindeki Kalebaşı köyünde yaşayan Süleyman ve Nilüfer Tütüncü çiftinin 1,5 yaşındaki oğulları Metehan’a, iki gün önce bir kene yapıştı. Genç ebeveynler, Metehan’ı hemen Reşadiye Devlet Hastanesi’ne götürdü. Burada KKKA hastalığı şüphesi ile tedavi altına alınan bebek, durumunun ciddileşmesi üzerine Tokat Devlet Hastanesi’ne sevk edildi. Ne yazık ki, tüm müdahalelere rağmen Metehan bebek dün akşam hayata veda etti. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının nasıl yayıldığı ve tedavi olanakları da pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Peki, KKKA nedir? Nasıl bulaşır? İşte Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’nin belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında detaylı bilgiler…

KKKA Nedir? Tarihçesi Hakkında Bilgiler…

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, ilk kez 12. yüzyılda Tacikistan’da tanımlanmıştır. Bu hastalık, kene ısırığı sonrasında idrar, tükürük, rektum ve karın bölgesinde kanama ile birlikte vücutta yaygın kanamalarla seyreden bir virüs enfeksiyonudur. 1944-1945 yıllarında, Rusya’nın Kırım bölgesindeki batı steplerde yer alan Sovyet askerleri arasında hastalığın ilk vakaları görülmüştür. Bu hastalığa, Kırım Hemorajik Ateşi adı verilmiştir. 1956 yılında, Zaire’deki bir hasta üzerinde Kongo virüsü tespit edilmiştir. 1969 yılında ise, her iki virüsün aynı olduğu ortaya çıkmış ve hastalık günümüzdeki adıyla anılmaya başlanmıştır.

KKKA, ülkemizde ilk olarak 2002 yılında belirgin hale gelmiş ve 2003 yılında kesin tanısı konulmuştur. Hastalığın başlıca taşıyıcısı olan kenelerin aktif olduğu bahar ve yaz dönemlerinde vaka sayısında artış gözlemlenmektedir. İlk kez Tokat ilinde ortaya çıkan KKKA vakaları, genellikle İç Anadolu’nun kuzeyi, Orta Karadeniz ve Doğu Anadolu’nun kuzey bölgelerinde yoğunlaşmaktadır.

KKKA Belirtileri Nelerdir?

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), Bunyaviridae ailesine bağlı Nairovirüs ile ortaya çıkan bir enfeksiyondur. Bu hastalık; yüksek ateş, halsizlik, iştahsızlık, kas ağrıları, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal ve ciddi vakalarda kanama gibi belirtilerle ilerleyerek önemli sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.

KKKA Nasıl Bulaşır?

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, Nairovirus grubuna ait tek sarmallı RNA virüsü tarafından bulaşmaktadır. Hastalık, başlıca kene ısırığı veya bu keneye temas sonucunda insanlara geçmektedir. Ülkemizde en yaygın taşıyıcı kene türü Hyalomma marginatum’dur. Hastalık, viremik dönemdeki hayvanların veya enfekte kişilerin kan ve diğer vücut sıvılarıyla temas edilmesiyle de bulaşabilir.

İnkübasyon süresi, genellikle kene ısırılmasından sonra 1-3 gün arasında değişmekte, ancak bu süre maksimum 9 güne kadar çıkabilmektedir. Enfekte sıvılarla temas durumunda ise belirtiler 5-6 gün içinde görülebilir.

KKKA’nın Tedavi Yöntemleri

KKKA hastalığının tedavisinde esas olarak destekleyici tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Günümüzde, hastalığa karşı etkili bir aşı veya spesifik bir tedavi ilaçları bulunmamaktadır. Ancak Türkiye’de aşı geliştirme çalışmaları sürdürüldüğü bildirilmektedir.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’nden Korunma Yöntemleri

Kene açısından risk taşıyan alanlara, örneğin tarla, bahçe, orman ve piknik bölgelerine giderken, vücudu kaplayan giysiler giymek büyük önem taşımaktadır. Pantolon paçalarının çorapların içine sokulması ve açık renkli giysilerin tercih edilmesi, kenelerin daha kolay fark edilmesini sağlamaktadır.

Riskli bölgelerden döndükten sonra hem kendinizi hem de çocuklarınızı kene açısından kontrol etmeyi unutmayın. Eğer kene tespit edilirse, çıplak elle dokunmaksızın, kenenin en yakın yerinden dikkatlice çekilmeli ve uygun bir malzeme ile çıkartılmalıdır.

Kene çıkarma konusunda zorluk yaşayanlar, derhal sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Ne kadar erken müdahale edilirse, hastalığın bulaşma riski de o kadar düşecektir.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, hayvanlar üzerinde genellikle belirti göstermemekte, bu nedenle hastalığın yaygın olduğu bölgelerde sağlıklı görünen hayvanlar bile virüsü taşıyabilir. Hayvanların kan ve vücut sıvılarıyla çıplak elle temastan kaçınılmalıdır.

Hastalarla temasta bulunan kişilerin de gerekli koruyucu önlemleri (eldiven, maske vb.) almaları son derece önemlidir. Kene tutunmuş bireyler, belirtiler açısından 10 gün süreyle dikkatli izlemde olmalı ve herhangi bir belirti ortaya çıkarsa derhal sağlık kuruluşuna müracaat etmelidir.

Keneler, uçma veya zıplama yeteneğine sahip olmayan, yere tırmanarak insan vücuduna ulaşabilen küçük eklem bacaklı hayvanlardır. Keneleri çıplak elle öldürmek veya zarar vermek yerine dikkatlice çıkarılmalıdır. Kenelere sigara basmak veya kolonya dökmek, kenenin içeriğini bulaştırma riskini artırır, bu nedenle bu yöntemler kesinlikle önerilmez.

“`

Related Posts

Devamsızlıktan kalma var mı 2025? MEB açıkladı! Lisede, ortaokulda devamsızlık hakkı kaç gün, devamsızlık kaç gün olursa sınıfta kalınır?

Lisede, ortaokulda devamsızlık hakkı kaç gün 2025 Haziran ayı ile birlikte araştırılıyor. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde değişiklik yapıldığını açıkladı. Buna göre liselerde devamsızlık hakkını dolduran öğrencilere yeni kurallar uygulanacak. Belge alma, sınavlara girme ve ders devamı ile ilgili alınan kararlar doğrultusunda, lisede devamsızlık hakkı kaç gün? sorusu da gündeme geldi. Özürlü özürsüz devamsızlık süresi Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’te yer alıyor. Peki, devamsızlıktan kalma var mı 2025? Lisede, ortaokulda devamsızlık hakkı kaç gün, devamsızlık kaç gün olursa sınıfta kalınır? İşte detaylar…

Karpuz kilo aldırır mı, veridir mi? Yazın favori meyvesi karpuzda kalori var mı?

Karpuz kilo aldırır mı sorusu, sıcak havalarda beraber bu güzel meyvenin tüketiminin artmasıyla merak konusu oldu. Ayrıca tok tutucu özelliği ile zayıflamak isteyenler, diyet listelerinde karpuzu eksik etmiyor. Fakat içeriğinde bol miktardaki şekerden dolayı kilo yapıp yapmadığı da merak ediliyor. İşte, karpuzun besin ve kalori değeri…

ONUR BELGESİ ALMA ŞARTLARI 2025 || Onur belgesi kaç puanla alınır, kimlere verilir? Onur belgesi ve takdir/teşekkür belgesi aynı anda alınır mı?

Onur belgesi alma koşulları, okullarda dönem sonu yaklaşırken öğrenci ve veliler tarafından merak ediliyor. İlkokul, ortaokul ve lise öğrencileri için 2. dönemi bitirirken başarı kriterlerini yerine getiren öğrencilere Takdir ve Teşekkür Belgesi ile Onur Belgesi de verilecek. Takdir Belgesi, not ortalaması 85,00 ve daha yukarı olan öğrencilere veriliyor. Yıl sonu dönem ortalaması 70 ila 84.99 arasında olanlar ise Teşekkür Belgesi almaya hak kazanacak. Bununla birlikte davranışlarıyla arkadaşlarına ve çevresine örnek teşkil eden öğrencilere de Onur Belgesi takdim edilecek. Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Ödül yönetmeliğinde Onur Belgesi alma şartları detaylarıyla açıklanmıştır. Peki Onur belgesi kaç puanla alınır, kimlere verilir? Onur belgesi ve takdir/teşekkür belgesi aynı anda alınır mı? İşte Onur Belgesi alma şartları…

Instagram çöktü mü, dondu mu, ne sorun var? 17 Haziran Salı hata / arıza raporu: 24 saatlik veriler yayınlandı!

Instagram çöktü mü, dondu mu, ne sorun var? Instagram’a giriş ve akış yenilemede sorun yaşayanlar merak içerisinde başta belirtilen sorunun cevabına çevrildi. Hemen belirtelim ki dün saat 20.21’da 8 hata bildirimi yapıldı. Ardından da büyük bir sorun kaydı yapılmadı. Peki, bugün 17 Haziran Salı Instagram açıldı mı, sorun giderildi mi? İşte merak edilip araştırılan güncel detaylar ve 17 Haziran Salı yani bugüne ait hata tespit raporu grafiği…

YKS SINAV GİRİŞ BELGESİ EKRANI (ÖSYM.GOV.TR İLE TIKLA İNDİR) || YKS giriş yerleri açıklandı mı, TYT-AYT,YDT sınavına hangi okulda gireceğim? YKS sınav yerleri nereden öğrenilir?

YKS sınav giriş yerleri son dakika ÖSYM duyurusu ile belli oldu. YKS sınavı TYT-AYT,YDT oturumlarına bu sene de milyonlarca aday katılım sağlayacak. Sınava girecek adaylar yoğun tempo ile son hazırlıklarını tamamlarken, YKS sınavına hangi okulda gireceklerini de merak ediyor. YKS sınav giriş belgesi alma ekranı, 11 Haziran 2025 Çarşamba günü ÖSYM tarafından erişime açıldı. Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sınava giriş belgesi üzerinde adayın sınava gireceği merkez, bina, salon bilgileri ile fotoğrafı yer alacak. Hiçbir aday Sınava Giriş Belgesinde yazılı olan salondan başka bir yerde sınava giremeyecek. Sınava Giriş Belgesinde yazılı olan salondan başka bir yerde sınava giren adayın sınavı geçersiz sayılacak. Peki YKS giriş yerleri açıklandı mı, TYT-AYT,YDT sınavına hangi okulda gireceğim? YKS sınav yerleri nereden öğrenilir? İşte ÖSYM YKS 2025 sınav giriş belgesi indirme ekranı…

MEB’den LGS tavsiyeleri

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), yaklaşan Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav öncesinde öğrencilere rehberlik mesajı paylaştı. Mesajda, sınav sürecinin sadece bir geçiş aşaması olduğu hatırlatılırken, öğrencilerin bu dönemi sağlıklı ve bilinçli bir şekilde geçirmeleri için öneriler sıralandı.