Baklavalık ve çerezlik fıstığı bir de dolu vurdu: ‘Bu yıl fıstık çok az olacak!’

Antep Fıstığı Üretiminde Gerileme: Şanlıurfa’da Hasarlar Devam Ediyor

Türkiye Fıstık Üreticileri Merkez Birlik Başkanı Faruk Akbaş, geçtiğimiz yıl Türkiye’nin 383 bin ton Antep fıstığı ürettiğini ancak bu yıl beklenen rekoltenin düşük olacağını belirtti. Akbaş, özellikle Şanlıurfa’da yaşanan afet boyutundaki dolu yağışının ürünlere ciddi zarar verdiğini ifade etti.

Akbaş, Şanlıurfa’daki fıstık ağaçlarının zirai dondan etkilenmediğini ancak kışın kuraklık ve son günlerde yaşanan dolu yağışının ürüne büyük zarar verdiğini söyledi. Geçen yıl varlık yılı olarak nitelendirilen bir dönemden geçilirken, bu yıl beklentilerin oldukça düşük olduğunu vurguladı.

Bu yıl rekolte beklentilerini 40 bin tona çeken Akbaş, kuraklığın yanı sıra karagöz oluşumunda yaşanan sıkıntının da gelecek yılın üretimini olumsuz etkileyeceğine dikkat çekti. Karagöz oluşumunun azlığı nedeniyle gelecek yılın rekoltesinin daha da düşük olabileceğini belirtti.

Ülkemizde fıstıkta iki hasat dönemi olduğunu hatırlatan Akbaş, “Temmuz ayında baklavalık olarak adlandırılan yeşil ürün toplanırken, Eylül ayında çerezlik olarak bilinen kırmızı kabuklu fıstıklar hasat edilir. Ancak bu yıl her iki dönemde de fıstık miktarının oldukça az olacağını tahmin ediyoruz” şeklinde konuştu.

Akbaş, çiftçilerin daha az hasarla atlatmaları için daha verimli tarım tekniklerine yönelik çalışmalar yürüttüklerini belirterek, damla sulamanın önemine vurgu yaptı. Ayrıca, devlete ürünlerde meydana gelen dolu zararını ilettiklerini ve sahada gerekli incelemelerin yapıldığını söyledi.

Son olarak, Akbaş, fıstık üreticilerinin desteklenmesi gerektiğini vurgulayarak, tarımsal ürünlere uygulanacak taban fiyatların çiftçilere yardımcı olacağını belirtti. “Çiftçi desteklenmezse tarımdan uzaklaşır, bu da sektörümüzün istemediği bir durum” dedi ve devletin çiftçilere yardımcı olacağına inancını dile getirdi.

Related Posts

Bankacılık sektörünün mevduatı yükseldi

Bankacılık sektörünün toplam mevduatı, 2 Mayıs ile biten haftada önceki haftaya göre 74 milyar 905 milyon 961 bin lira artarak 22 trilyon 601 milyar 548 milyon 267 bin liraya yükseldi.

Bankacılık sektörünün mevduatı geçen hafta 75 milyar lira arttı

2 Mayıs ile biten haftada önceki haftaya göre Bankacılık sektörünün toplam mevduatı, 74 milyar 905 milyon 961 bin lira artarak 22 trilyon 601 milyar 548 milyon 267 bin liraya yükseldi.

Karahan, TÜİK’i kurtarmak isterken gerçeği itiraf etti: İkinci iş arayanların sayısı artmış

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, ekonomiye ilişkin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sunum yaptı. Karahan burada milletvekillerinin de sorularını yanıtladı. Vekiller Karahan’a Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından …

TCMB’nin rezervlerinde gerileme

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) açıkladığı 2 Mayıs haftası verilerine göre toplam rezervler 2 milyar 519 milyon dolar düşerek 138 milyar 532 milyon dolara geriledi.

Nvidia hisselerine Trump rallisi

Nvidia hisseleri ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin eski başkan Joe Biden’ın yapay zeka çipi kısıtlamalarını yürürlükten kaldırmayı planladığı haberiyle yükselişe geçti.

Faizler yerinde saydı: Norveç Merkez Bankası indirime gitmedi

Norveç Merkez Bankası, Mayıs 2025 toplantısında politika faizini yüzde 4,5 seviyesinde sabit tuttu. Bu oran, son 15 yılın en yüksek seviyesini temsil ediyor ve banka bu oranı bir yıldan uzun süredir koruyor. Karar, piyasa beklentileriyle tamamen …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir