Ağızdan nefes almak sadece boğazı kurutmuyor! Dişleri de çürütüyormuş, iki kat riskli

Diş Sağlığı İçin Dikkat Edilmesi Gereken 5 Zararlı Alışkanlık

Düzenli diş bakımı yapmak kadar, günlük yaşamda dikkat etmemiz gereken alışkanlıklar da diş sağlığımızı büyük ölçüde etkileyebilir. İşte dişleri olumsuz etkileyen 5 zararlı alışkanlık:

1- Dişleri araç olarak kullanmak

Dişleri paket açmak veya şişe kapaklarını çevirmek için kullanmak, dişlerde çentiklere, çatlaklara veya kırıklara yol açabilir. Dişleri alet olarak kullanırken kazara kayma olabilir bu da diş etinde yırtılmalara veya tahrişe neden olabilir.

2- Ağızdan nefes almak

Ağızdan nefes almak zamanla ağız sağlığınıza zarar verebilir. Asitleri nötralize edecek yeterli tükürük olmadan ağzınız mine aşınmasına, çürüklere ve diş eti iltihabına eğilimli hale gelir.

3- Beyazlatıcı ürünler kullanmak

Evde beyazlatma ürünleri kullanışlı olsa da uzmanlar bunların profesyonel gözetim altında kullanılmasını öneriyor. Özellikle mağazadan satın alınan jeller veya bantlarla yapılan aşırı beyazlatma, diş minesinin incelmesine, hassasiyete ve tahriş olmuş diş etlerine yol açabilir.

4- Sık sık atıştırma yapmak

Uygun bakım yapılmadan sık sık atıştırmak çürüklere, diş eti iltihabına ve mine aşınmasına ve zamanla diş eti çekilmesi veya hatta kök açığa çıkması gibi daha ciddi sorunlara yol açabilir. Her atıştırmalık, özellikle şeker veya karbonhidrat oranı yüksek olanlar, ağzınızdaki bakterileri besler.

5- Diş gıcırdatma

Farkında olmayabilirsiniz ama gece diş gıcırdatmak, diş minesi yavaş yavaş aşınabilir. Zamanla, ısırma yüzeylerini düzleştirebilir, kırıklara neden olabilir, dişleri kısaltabilir ve diş eti çekilmesine veya çene ekleminde ve çevresindeki kaslarda rahatsızlık veya ağrı olan TMJ ağrısı olarak bilinen temporomandibular eklem ağrısına yol açabilir.

Related Posts

Türkiye şişmanlıyor mu? 3,5 milyon kişilik ölçümden çarpıcı sonuçlar

Sağlık Bakanlığı’nın ülke genelinde hayata geçirdiği ‘İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa’ kampanyasının ilk 5 haftasında ölçüm yapılan 3 milyon 572 bin 436 kişiden 2 milyon 221 bin 201 kişinin vücut kitle indeksi ‘normal’ kilo aralığının üzerinde çıktı. Ölçüm yapılanların yaklaşık yüzde 5’inin ‘zayıf’, yüzde 32’sinin ‘normal’, yüzde 35’inin fazla kilolu, yüzde 28’inin ‘obez’ aralığında olduğu; erkeklerde ‘fazla kiloluluk’, kadınlarda ise ‘obezite’ oranının fazla olduğu belirlendi.

Ülkeler alarma geçti! 10 kişiden 9’una bulaşıyor

Ülkeleri alarma geçiren virüs 1990’dan bu yana ilk kez bu kadar artış gösterdi. Tedbir alınmasa rağmen 10 kişiden 9’una bulaşabilir.

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’ndan Yanık Merkezi Açıklaması

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, 29 Mayıs 2025 Perşembe günü, Ankara’nın Kızılcahamam ilçesinde düzenlenen “Bölgemizde Pediatrik ve Erişkin Yanıklar ve Önleme Kongresi”ne katılım gösterdi.

Polikistik Böbrek Hastalığı Tedavisi

Polikistik böbrek hastalığı (PBH), toplumda yeterince tanınmayan ancak yaşam kalitesini ciddi biçimde etkileyebilen, genetik kaynaklı bir böbrek rahatsızlığıdır.

Tiktok’ta şimdi de osuruk yürüyüşü trend oldu: Deneyen vazgeçemiyor!

TikTok’ta “osuruk yürüyüşü” adıyla yayılan yeni trend, yemek sonrası birkaç dakikalık hafif yürüyüşün gaz atmayı kolaylaştırıp sindirimi hızlandırdığı ve ruh hâlini iyileştirdiği iddiasıyla dikkat çekiyor.

Takviyelere ‘kurul’

Son yıllarda peynir ekmek gibi satılan ve insanlar üzerinde giderek bağımlılık oluşturmaya başlayan takviye edici ilaç ve gıdaların piyasaya sunulmasından kişilerce nasıl kullanılacağına değin kurul onayı geliyor. Sağlık Bakanlığı bünyesinde ya da …