10 soruda merak edilenler: Orucu neler bozar, orucu bozmanın hükmü ne







Ramazan Ayında Oruç Tutmanın Detayları

Ramazan Ayında Oruç Tutmanın Detayları

İslam inancına göre, ramazan ayı oruç ibadetinin öne çıktığı bir aydır. Bu dönemde oruç, teravih namazı, fitre ve Kur’an-ı Kerim’in hatmedilmesi gibi ibadetler yapılırken, ihtiyaç sahipleri de daha yakından gözetilir. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, oruçla ilgili merak edilen konuları 10 soruda açıklığa kavuşturdu.

1 – Aşı ve Oruç İlişkisi

Oruç, yemek, içmek, cinsel ilişki gibi durumlarla bozulur. Bu nedenle, aşı gibi gıda veya keyif verici olmayan enjeksiyonlar orucu bozmaz. Ancak gıda veya keyif verici enjeksiyonlar orucu bozar. Gıda ve vitamin iğneleri, ağızdan alınan aşılar orucu bozar, ancak sonrasında kaza edilir.

2 – Kan Verme ve Oruç

Oruçlu iken kan vermek orucu bozmaz, ancak vücuda kan almak orucu bozar çünkü bu durum beslenme kapsamına girer.

3 – Kusmak ve Oruç

Kendiliğinden gelen kusmuk orucu bozmaz, ancak kişinin kendi isteğiyle ağız dolusu kusması halinde oruç bozulur. Kustuktan sonra yemeye devam eden kişinin orucu bozulur.

4 – Kasten Oruç Bozma

Orucu kasten bozmak büyük günah sayılır ve kefaret gerektirir. Oruç kefareti, 60 gün ara vermeden oruç tutmaktır. Kefaretin yanında tövbe etmek ve bozulan orucu kaza etmek gerekir.

5 – Seyahat ve Oruç

Ramazanda seyahate çıkacak olan kişinin orucunu sefer mazereti başladıktan sonra bozması durumunda sadece kaza etmesi gerekir.

6 – Oruç Fidyeleri

Oruç tutacak gücü olan kimseler için oruç fidyesi verme gereği yoktur. Oruç tutmaya gücü yetmeyenlerin tutmadıkları oruçları kaza etmeleri gerekir.

7 – Doktor Tavsiyesi ve Oruç

Uzman bir doktorun orucun sağlık açısından zararlı olacağını belirttiği durumlarda hasta oruç tutmayabilir. Tedavisi sonrasında kaza etmesi veya kalıcı ise fidye vermesi gerekir.

8 – Adet ve Lohusalık Halinde Oruç

Adet ve lohusalık halindeki kadınların oruç tutması haramdır. Oruç tutulmayan günlerin temizlendikten sonra kazası gerekmektedir.

9 – Uçakla Seyahat ve Oruç

Uçakla seyahat eden oruçlu kişiler, uçağın bulunduğu konuma göre imsak ve iftarlarını yapmalıdır. Anormal durumlarda oruç kazaya bırakılabilir.

10 – Oruç Fidyeleri Ödeme

Oruç fidyesi tutarı, fitre bedeli kadardır. Fidyeler, ramazan ayı boyunca veya sonunda fakirlere verilebilir. Fidyeyi ödeyemeyenler Allah’tan bağışlanma dilerler.


Related Posts

Her iki haneye bir leylek düşüyor: Yaren’in köyünden 8 kat fazla yuva bulunuyor

Kuş varlığı ve çeşitliliği açısından Avrupa ve Ortadoğu’nun önemli sulak alanlarından biri olan Ulubat Gölü, civarında bulunan yerleşim birimlerindeki leylek yuvalarıyla da tanınıyor. Özellikle Nilüfer ilçesinin göle kıyısı olan Gölyazı ve Karacabey …

Fethiye’de Sude’yi hayattan koparan kaza

Muğla’nın Fethiye ilçesinde, devrilen motosikletteki Sude Koyuncu öldü, sürücü Soner Kütahya yaralandı.

Bakan Yerlikaya duyurdu: 346 kişi gözaltına alındı

“Siber Suçlarla Mücadele” kapsamında son bir haftada 346 kişi gözaltına alındı.

Hastaneye gidecekler dikkat! Hekimler grev kararı aldı

Kamuda görev yapan diş hekimleri, artan iş yükü, düşük ücretler ve sağlıkta şiddet başta olmak üzere birçok soruna dikkat çekmek amacıyla 31 Temmuz–1 Ağustos tarihlerinde iş bırakacak.

Dünyayı tehdit eden sessiz katil: Önlem alınmazsa milyonlarca can alabilir… H. pylori nedir?

Dünya çapında mide kanseri vakalarının yüzde 76’sından sorumlu olan Helicobacter pylori (H. pylori) bakterisi, önlem alınmazsa milyonlarca can alabilir. Uzmanlar, bu bakterinin neden olduğu enfeksiyonların genellikle hazımsızlık, şişkinlik veya mide bulantısı gibi sıradan belirtilerle gizlice ilerlediğini ve mide dokusuna verdiği hasarla kansere yol açabileceğini vurguluyor.

O ilimizin 50 günlük suyu kaldı!

Temmuz ayıyla birlikte sıcaklıkların artması ve yağış miktarının düşmesiyle beraber barajlardaki su miktarı düşmeye başladı. Son olarak Hatay’da 3 ilçenin 50 günlük suyu kaldığı açıklandı.