ÇGD Başkanı Kıvanç El: “Gazeteci susarsa toplum da kaybeder”

Gazeteci Uğur Mumcu Anısına Düzenlenen Panelde Gazeteciliğin Durumu Değerlendirildi

Gazeteci-yazar Uğur Mumcu’nun ölüm yıldönümü dolayısıyla düzenlenen etkinlik kapsamında gerçekleştirilen “Can Çekişen Gazetecilik: Fail Kim?” adlı panel, Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde gerçekleşti. Panelde, Türkiye’deki gazetecilik alanındaki mevcut durum ve bu durumun toplumsal sonuçları derinlemesine değerlendirildi.

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Genel Başkanı Kıvanç El ve Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş, gazeteciliğin karşı karşıya olduğu tehditlere ve sorunlara dikkat çekti. El, bu tehlikeleri ele alacaklarını belirtirken, gazetecilere yönelik saldırıların ve tehditlerin hükümet ve siyasetin sorumluluğunda olduğunu vurguladı. Ancak, El aynı zamanda gazeteciler arasındaki dayanışma eksikliği ve örgütlenme zorlukları gibi iç problemleri de dile getirerek, “Bu problemlerin sorumluları farklı olabilir” dedi.

El, toplumun yeterli destek sağlayamamasının birçok gazetecilik mücadelesinin başarısız olmasına neden olduğunu, dezenformasyon yasasına karşı verdikleri mücadelede toplumdan yeterli destek alamadıklarını belirtti. “Eğer toplumun desteğini alabilseydik, o yasa iptal edilirdi” diyerek, gazeteciliğin sadece bir meslek olmadığını, aynı zamanda tüm toplumun haber alma hakkı olduğunu vurguladı.

Gökhan Durmuş ise Türkiye’de gazeteciliğin tarihsel olarak sürekli baskı altında olduğunu ve Uğur Mumcu’nun öldürülmesinden bu yana 32 yıl geçmesine rağmen, faillerin hala ortaya çıkmadığını söyledi. Durmuş, AKP iktidarıyla birlikte gazeteciliğin sadece hapsetmekle kalmayıp, biçimini değiştirdiğini belirterek, “Toplumun haber alma hakkına sahip çıkmaması nedeniyle gazetecilik bu noktaya geldi” şeklinde konuştu.

Panelde ayrıca, gazetecilerin maruz kaldığı baskılar ve toplumsal bilinç eksikliği ile bu baskılara karşı daha etkili mücadele yöntemlerinin bulunması gerekliliği üzerine tartışmalar yapıldı.

Related Posts

Falezlerden düşen genç hayatını kaybetti

Antalya’nın Muratpaşa ilçesinde falezlerden düşen yabancı turist hayatını kaybetti. Cenaze, otopsi işlemleri için Antalya Adli Tıp Kurumu morguna götürüldü.

CHP’li Veli Ağbaba’dan Muhittin Böcek’in tutuklanmasına tepki: ‘Kendi sonlarını hazırlıyorlar’

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in tutuklanmasına tepki göstererek, “Yolsuzlukla, rüşvetle anılan bir partinin son çırpınışları bunlar” ifadesini kullandı.

Tuncer Bakırhan: ‘Türkiye’nin birinci partisi CHP’dir’

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, “Türkiye’nin birinci partisi bugün Cumhuriyet Halk Partisi’dir” dedi.

İstek parça cinayetinde boğazı kesilerek öldürülen Onur Şener davasında cezada indirim kararı

Ankara’da istek parça cinayeti olayında vahşice öldürülen 45 yaşındaki Onur Şener davasında Yargıtay’ın bozma kararından sonra yeniden yargılama yapıldı. Sanıklardan Ali Gündüz kasten öldürme suçundan 9 yıl hapis cezası alırken diğer sanık Semih Alpsoy’un kasten öldürmeye yardım cezasında indirim yapıldı

Boğaziçi Üniversitesi’nde diplomasını yırtan Doruk Dörücü’nın ifadesi: ‘Amacın üniversitelerin akademik özgürlük, özerklik ve kültüründe yaşanan erozyonu eleştirmek’

Boğaziçi Üniversitesi’nin 158. Mezuniyet Töreni’nde CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun diplomasının iptal edilmesine tepki göstermek için kendi diplomasını yırtması üzerine şafak baskınıyla gözaltına alınan Doruk Dörücü emniyet ifadesinde suçlamayı reddetti. Dörücü, “Olayın video kaydı izlendiği taktirde olası bir infiale karşı orada bulunan toplumu sakinleştirmeye çalıştığım, elim ile sessizlik çağrısında bulunduğum görülecektir. Yapmış olduğum anayasal çerçevede barışçıl bir protesto eylemidir” dedi.

Rusya, Taliban yönetimini tanıyan ilk ülke oldu

Rusya, Taliban yönetimini tanıyan ilk ülke oldu